Saturday, 31 August 2013

MALAYSIAKU BERDAULAT: Salam Kemerdekaan Malaysia ke 56

Assalamualaikum,
31 Ogos 2013 genaplah 56 tahun Malaysia bebas dari penjajah dan kini kita dah semakin mengecapi kemajuan, di mana kehidupan yang kita nikmati sekarang adalah lebih baik dari zaman dahulu, alhamdulillah. Aku bersyukur sebab dikurniakan bumi Malaysia yang subur, mempunyai pelbagai sumber yang mencetuskan kegiatan ekonomi. Dan dari kegiatan ekonomi itu sendiri, kita boleh hasilkan produk yang memberikan kita pulangan (wang) yang banyak untuk kita meneruskan hidup. 

Haaa..kan dah skema ayat tu, tapi macam tu la kan. Dah nama pun negara merdeka jadi kenalah guna sumber yang sedia ada untuk memajukan negara. Kalau negara tak ada duit, macam mana nak maju & kalau tak ada duit jugak macam mana kita nak bangunkan Malaysia dari macam-macam aspek. Semoga dengan kepimpinan yang sedia ada sekarang ni, Malaysia akan jadi lebih baik inshaa Allah. 


"Setelah 56 tahun mengecapi kemerdekaan, Malaysia membangun dengan penuh bergaya. Pembangunan yang dicapai begitu pantas dan dinamik. Kekukuhan ekonomi dan perpaduan kaum menjadi kunci kepada keutuhan kemerdakaan yang telah dilalui. Rakyat menikmati agihan kestabilan politik, kemewahan ekonomi dan keadilan sosial yang sama dan seimbang. Pendidikan terus memacu rakyat untuk menjadi bangsa yang moden, beradab dan dihormati. Malaysia harum di pentas dunia sebagai sebuah negara membangun yang maju dan stabil."


Persebahan penuh semangat dari PDRM, tahniah!


Pagi tadi berpeluang menonton perarakan Sambutan Kemerdekaan di Dataran Merdeka secara langsung di TV1 dan salah satu persembahan yang buat aku sebak adalah dari pasukan PDRM; persembahan ala-ala army aku tak ingat namanya tapi serius sangan menyentuh perasaan lagi-lagi bila melihat balu-balu anggota polis yang terkorban semasa pencerobohan di Lahad Datu berdiri di hadapan pasukan PDRM ini. Tuanku Permaisuri pun turut menitiskan air mata. Kat sini aku nak cakap TERIMA KASIH YANG TAK TERHINGGA kepada anggota PDRM & ATM yang pada waktu itu melawan penceroboh! semoga kalian terus bersemangat mempertahankan Malaysia.

Nah, korang layan lagu tema merdeka tahun ni, susunan muzik & lirik yang sangat patriotik. Rasa teruja/berdebar bila dengar lagu ni.MALAYSIAKU BERDAULAT: TANAH TUMPAHNYA DARAHKU
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...